• iconΕσταυρωμένου 5 Ταύρος
  • icon8sekaath@sch.gr

Ωρες λειτουργίας : Δευτέρα ως Παρασκευή - 8.30 πμ ως 10.30 μμ

Γενικά για την Ειδικότητα

 

Η ειδικότητα του Βρεφονηπιοκόμου δεν πρέπει να θεωρείται επάγγελμα αλλά λειτούργημα γιατί:

Ο ρόλος του Βρεφονηπιοκόμου είναι πολύτιμος τόσο για το μικρό παιδί όσο και για την κοινωνία.

Το παιδί που έχει λάβει σωστή αγωγή στη βρεφική και νηπιακή ηλικία θα γίνει ένας σωστός ενήλικας χρήσιμος στην κοινωνία.

Ο Βρεφονηπιοκόμος βοηθά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του παιδιού.

Ο υπεύθυνος και ειδικευμένος Βρεφονηπιοκόμος συμβάλει στην προσαρμογή και ένταξη του παιδιού στο περιβάλλον του βρεφονηπιακού σταθμού και στην προετοιμασία του για την είσοδο του στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο

Ο Βρεφονηπιοκόμος αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, καλύπτει τις ανάγκες τους, τα βοηθά στην κοινωνικοποίηση τους, ευθύνεται για την ψυχική και σωματική ακεραιότητα τους, προσφέρει γνώσεις, προβάλει τις αξίες της ζωής, εμπνέει εμπιστοσύνη και δημιουργεί μια μοναδική σχέση μαζί τους.

 

Ο Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος, μέσα από τις σπουδές του στο ΕΠΑΛ, παρακολουθώντας μια σειρά θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, ενημερωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια μέσα στο εργαστήριο από εξειδικευμένους επαγγελματίες και συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους εργασίας αποκτά: γνώσεις και εμπειρία ικανότητες και δεξιότητες εφαρμογής των κατάλληλων παιδαγωγικών μεθόδων, παιδαγωγικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων αγωγής και φροντίδας των παιδιών της προσχολικής ηλικίας που τον προετοιμάζουν κατάλληλα για την επαγγελματική του αποκατάσταση.

 

Ο Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος μαθαίνει: να περιγράφει, να θέτει στόχους, να οργανώνει και να εφαρμόζει παιδαγωγικά προγράμματα με ποικίλες δραστηριότητες από το χώρο των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, της αισθητικής αγωγής, της δραματικής τέχνης, να επιλέγει τα κατάλληλα βιβλία και να εφαρμόζει τις κατάλληλες δραστηριότητες για την νοητική ανάπτυξη των παιδιών, να οργανώνει κατάλληλα τον χώρο και τις παιδαγωγικές γωνιές του βρεφονηπιακού σταθμού, να παρατηρεί τη συμπεριφορά των παιδιών, να τα εμψυχώνει, να τα ενθαρρύνει και να τα βοηθά στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων τους καινα στηρίζει και να απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά με ιδιαιτερότητες.

 

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά μπορεί να εργαστεί:

Ως βοηθητικό προσωπικό, σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σε μαιευτικές κλινικές ( τμήμα φροντίδας νεογνών) παιδιατρικές και παιδοχειρουργικές.

Σε κατασκηνώσεις.

Σε παιδότοπους

Σε ΚΔΑΠ – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού.

Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν τμήματα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας των εργαζομένων τους.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνοντας τη φροντίδα βρεφών και παιδιών στο σπίτι.

Ως Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) στα γενικά σχολεία Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας Eκπαίδευσης (Δημοτικά σχολεία) και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης (δομές της Ειδικής Αγωγής – ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Ϋ, Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) – (ΔΕ01)

Ως εργαστηριακός/η καθηγητής/τρια στα ΕΠΑΛ – (ΤΕ01.30)

 

Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι απίστευα θετικές.

Η αγορά εργασίας μπορεί να δεχτεί και να απορροφήσει εύκολα και γρήγορα τους/τις αποφοίτους.

Με τη σχετική ανάπτυξη των υπηρεσιών πρόνοιας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι θέσεις εργασίας καθώς και οι δύο γονείς μιας οικογένειας εργάζονται. Εφαρμόζεται Πρόγραμμα 35 ωρών εβδομαδιαίως: Κοινό πρόγραμμα 12 ωρών με 9 μαθήματα Γενικής Παιδείας

 

Που μπορεί ο απόφοιτος της ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων των ΕΠΑΛ να συνεχίσει τις σπουδές του;

 

Μέσω πανελληνίων εξετάσεων

Δείτε το αρχείο με τις σχολές που μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του Ειδικότερα, για να γίνει κάποιος Πτυχιούχος Βρεφονηπιοκόμος των ΑΕΙ, πρέπει να αποφοιτήσει από τα Τμήματα: Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία) στο Πανεπιστημίο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α – Ίλιον) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Θεσσαλονίκη) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ιωάννινα) με σκοπό να αποκτήσει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες στην φροντίδα και αγωγή βρεφών και προνηπίων.

 

Χωρίς Πανελλήνιες εξετάσεις

Στο «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας» και να αποκτήσει έπειτα από πιστοποίηση προσόντων που διεξάγονται ετησίως από τον ΕΟΠΠΕΠ, Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας επιπέδου 5.

Στα Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και να αποκτήσει Πτυχίο Επαγγελματικής Εξειδίκευσης επιπέδου 5, που τον καθιστούν ικανό να εργαστεί σε Βρεφονηπιακούς σταθμούς ως Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος, έπειτα από πιστοποίηση στον Εθνικό Οργανισμό Προσόντων Επαγγελματικού Προσανατολισμού Οργανισμό Προσόντων Επαγγελματικού Προσανατολισμού. (Ε.Ο.Π..Ε.Π)

 

Ο Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος:

Συνοδεύει τα βρέφη και προνήπια με το σχολικό λεωφορείο εφόσον υπάρχει

Αναλαμβάνει τη σωματική καθαριότητα των βρεφών και προνηπίων και φροντίζει για την ανάπαυση τους.

Συνεργάζεται αποτελεσματικά με τους άλλους εργαζόμενους στον Βρεφονηπιακό ή Παιδικό Σταθμό και τους γονείς των παιδιών.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σχετικά με την φροντίδα, αγωγή και την ψυχαγωγία των παιδιών ανάλογες με την εμπειρία, το γνωστικό τους υπόβαθρο και τις δυνατότητες των παιδιών. Αναπληρώνει το παιδαγωγικό προσωπικό, όταν παρίσταται ανάγκη, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την υγιεινή των παιδιών.

Συμμετέχει στο ημερήσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα και βοηθά το παιδαγωγικό προσωπικό, υπό την εποπτεία του, σε όλα τα καθήκοντα του, με στόχο: την φροντίδα και αγωγή για την ολόπλευρη ανάπτυξη (σωματική, ψυχοκινητική, κοινωνική συναισθηματική και νοητική) του βρέφους και του προνηπίου, την οργάνωση και εφαρμογή κατάλληλων ημερήσιων παιδαγωγικών προγραμμάτων και μεθόδων συμβάλλοντας στην ψυχική, σωματική και γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. τη φροντίδα για τη σωστή διατροφή, καθαριότητα, προστασία από ατυχήματα ή άλλους κινδύνους, παροχή πρώτων βοηθειών και εφαρμογή μέτρων πρόληψης ατυχημάτων και μετάδοσης ασθενειών. τη φροντίδα και πρόληψη βρεφών και νηπίων με ιδιαιτερότητες. την ενημέρωση των γονέων για τη σωστή φροντίδα, αγωγή και υγεία των παιδιών. την ενημέρωση της μέλλουσας μητέρας σχετικά με την εγκυμοσύνη τη φροντίδα και τη διατροφή του νεογέννητο

Ο απόφοιτος της ειδικότητας μας, παίρνει δύο τίτλους σπουδών:

Πτυχίο «Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου» επιπέδου 4.

Απολυτήριο Λυκείου, απολύτως ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου.

 

Ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα του/της Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου;

 

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμων Νομοθεσία: Υ.Α. τροποποίηση Γ2β/οικ.1570/99 (Φ.Ε.Κ. 749 τ.Β’/19.05.1999) και Π2β/οικ. 2808/97 (Φ.Ε.Κ.645 τ.Β’/31.07.1997) ΑΠΟΦΑΣΗ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 1/3/2016 Χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑ.Λ. του Ν. 3475/2006 ειδικότητας «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας αντίστοιχα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατοχών τίτλου TEE Β ́κύκλου σπουδών ειδικότητας «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων − Παιδοκόμων» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που απονεμήθηκαν με τις υπουργικές αποφάσεις Π2β/οικ. 2808/1997 (ΦΕΚ 645/Β΄/1997) και υπουργική απόφαση Γ2β/οικ. 1570/1999 (ΦΕΚ 749/ Β΄/1999). Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

 

Ο Βοηθός Βρεφονηπιοκόμος:

Συνοδεύει τα βρέφη και προνήπια με το σχολικό λεωφορείο εφόσον υπάρχει

Αναλαμβάνει τη σωματική καθαριότητα των βρεφών και προνηπίων και φροντίζει για την ανάπαυση τους.

Συνεργάζεται αποτελεσματικά με τους άλλους εργαζόμενους στον Βρεφονηπιακό ή Παιδικό Σταθμό και τους γονείς των παιδιών.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σχετικά με την φροντίδα, αγωγή και την ψυχαγωγία των παιδιών ανάλογες με την εμπειρία, το γνωστικό τους υπόβαθρο και τις δυνατότητες των παιδιών. Αναπληρώνει το παιδαγωγικό προσωπικό, όταν παρίσταται ανάγκη, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την υγιεινή των παιδιών.

Συμμετέχει στο ημερήσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα και βοηθά το παιδαγωγικό προσωπικό, υπό την εποπτεία του, σε όλα τα καθήκοντα του, με στόχο: την φροντίδα και αγωγή για την ολόπλευρη ανάπτυξη (σωματική, ψυχοκινητική, κοινωνική συναισθηματική και νοητική) του βρέφους και του προνηπίου, την οργάνωση και εφαρμογή κατάλληλων ημερήσιων παιδαγωγικών προγραμμάτων και μεθόδων συμβάλλοντας στην ψυχική, σωματική και γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. τη φροντίδα για τη σωστή διατροφή, καθαριότητα, προστασία από ατυχήματα ή άλλους κινδύνους, παροχή πρώτων βοηθειών και εφαρμογή μέτρων πρόληψης ατυχημάτων και μετάδοσης ασθενειών. τη φροντίδα και πρόληψη βρεφών και νηπίων με ιδιαιτερότητες. την ενημέρωση των γονέων για τη σωστή φροντίδα, αγωγή και υγεία των παιδιών. την ενημέρωση της μέλλουσας μητέρας σχετικά με την εγκυμοσύνη τη φροντίδα και τη διατροφή του νεογέννητο Ο απόφοιτος της ειδικότητας μας, παίρνει δύο τίτλους σπουδών: Πτυχίο «Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου» επιπέδου 4. Απολυτήριο Λυκείου, απολύτως ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου.

 

 


Για πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα θέματα των εξετάσεων επισκεφθείτε στις σελίδες του 3ου ΕΠΑΛ και 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ταύρου